Sunday, May 1, 2016

Transient Analysis of AC and DC circuits - Topicwise GATE Questions on Network Theory (from 2003)

2003
Common circuit for Questions 1 & 2:
Assume that the switch S is in position 1 for a long time and thrown to position 2 at t=0.

1. At t = 0+, the current i1 is
a) – V/2R
b) – V/R
c) – V/4R
d) Zero

Answer:A

 2. I1(s) and I2(s) are the Laplace Transforms of i1(t) and i2(t) respectively. The equations for the loop currents I1(s) and I2(s) for the same circuit shown, after the switch is brought from position 1 to position 2 at t = 0, are

Answer:D
Solution (1 & 2): https://www.youtube.com/watch?v=IiAPEkdgqQQ

2008
3. In the following cirucit, the switch S is closed at t = 0. The rate of change of current di(0+)/dt is given by

Answer:B
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=WiYzbTZyhi0


2009
4. The switch in the circuit shown was on position 'a' for a long time, and is moved to position 'b' at time t=0. The current i(t) for t > 0 is given by

Answer:B
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=ptI9Yzy17OQ


2010
5. In the cirucit shown, the switch S is open for a long time and is closed at t = 0. The current i(t) for t ≥ 0+ is

Answer:A
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=1oztLmwhBL0

2011
6. In the circuit shown below, the initial charge on the capacitor is 2.5 mC, with the voltage polarity as indicated. The switch is closed at time t = 0. The current i(t) at a time t after the switch is closed is

Answer:A
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=hQdNpuDt3zU

2014
7. In the figure shown, the ideal switch has been open for a long time.

If it is closed at t = 0, then the magnitude of the current (in mA) through the 4 kΩ resistor at t = 0+ is ____________

Answer:1.25
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=lr0Teo6g4nA


2015
8. In the circuit shown, the switch SW is thrown from position A to position B at time t=0. The energy (in µJ) taken from the 3 volts source to charge the 0.1 µF capacitor from 0 volts to 3 volts is

a) 0.3
b) 0.45
c) 0.9
d) 3
Answer:C
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=ZbFt7Lkclp8

9. In the circuit shown, switch SW is closed at t =0. Assuming zero initial conditions, the value of Vc(t) (in volts) at t = 1 sec is __________________

Answer:2.528
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=_hcH81bC-cg

Post Your Feedback (or) Doubts here.......

Name

Email *

Message *