GATE 2015 ECE Network Theory - Complete Video Solutions with Answers


2015

1. In the network shown in the figure, all resistors are identical with R = 300 Ω. The resistance Rab (in Ω) of the network is __________________



Answer: 100
Solution :       https://www.youtube.com/watch?v=R2Lsmws8L2U



2. In the circuit shown, at resonance, the amplitude of the sinusoidal voltage (in volts) across the capacitor is ____________________



Answer: 25
Solution :         https://www.youtube.com/watch?v=YZq-lDiqadg



3. In the circuit shown, the switch SW is thrown from position A to position B at time t=0. The energy (in µJ) taken from the 3 volts source to charge the 0.1 µF capacitor from 0 volts to 3 volts is


a) 0.3
b) 0.45
c) 0.9
d) 3


Answer: C
Solution :       https://www.youtube.com/watch?v=ZbFt7Lkclp8



4. In the given circuit, the values of V1 and V2 (in volts) respectively are


a) 5, 25
b) 10, 30
c) 15, 35
d) 0, 20


Answer: A
Solution :       https://www.youtube.com/watch?v=0YY9dEZPVUI



5. In the circuit shown, switch SW is closed at t =0. Assuming zero initial conditions, the value of Vc(t) (in volts) at t = 1 sec is __________________



Answer: 2.528
Solution :       https://www.youtube.com/watch?v=_hcH81bC-cg




6. In the given circuit, the maximum power (in Watts) that can be transferred to the load RL is _______




Answer: 1.649
Solution :    https://www.youtube.com/watch?v=Hr4AS712hRM   




7. In the circuit shown, the average value of the voltage Vab (in volts) in steady state condition is _________



Answer: 5
Solution :       https://www.youtube.com/watch?v=ysVaNyiOZtw




8. The 2 – port Admittance matrix of the circuit shown is given by____________



Answer: A
Solution :       https://www.youtube.com/watch?v=jQZIEyucrjU




9. The voltage (Vc) across the capacitor (in volts) in the network shown is ______________



Answer: 100
Solution :     https://www.youtube.com/watch?v=BiEeuX6a218    




10. An LC tank circuit consists of an ideal capacitor C connected in parallel with a coil of inductance L having an internal resistance R. The resonant frequency of the tank circuit is



Answer: B
Solution :       https://www.youtube.com/watch?v=Y331K9dgrPs





11. In the circuit shown, the initial voltages across the capacitors C1 and C2 are 1 volt and 3 volts respectively. The switch is closed at time t = 0. The total energy dissipated (in Joules) in the resistor R until steady state is reached, is _______________



Answer: 3
Solution :       https://www.youtube.com/watch?v=wj9gkVjceEk




12. In the circuit shown, the Norton equivalent resistance (in Ω) across terminals a and b is ________



Answer: 1.33
Solution :       https://www.youtube.com/watch?v=w8z1zeVVm1c





13. At High frequencies, the peak output voltage Vo (in volts) is __________



Answer: 0.5
Solution:           https://www.youtube.com/watch?v=_O4UfZGA87c              




14. For the current shown in the figure, the Thevenin equivalent voltage (in volts) across terminals a and b is _______________



Answer: 10
Solution :       https://www.youtube.com/watch?v=JNhFCs7jQiM





15. In the circuit shown, assume that diodes D1 and D2 are ideal. In the steady state condition, the average voltage Vab (in volts) across 0.5 µF capacitor is ____________



Answer: 100
Solution :       https://www.youtube.com/watch?v=2ZfO7mplk4g





16. In the circuit shown, the voltage Vx (in volts) is __________



Answer: 8
Solution :       https://www.youtube.com/watch?v=nfrqvps0ojs




17. In the circuit shown, assume that the diodes D1 and D2 are ideal. The average voltage Vab (in volts) across terminals a and b is _____________



Answer: 5
Solution :        https://www.youtube.com/watch?v=nK21y4c_m0Q 




18. In the circuit shown, the current I flowing through the 50 Ω resistor will be zero, if the value of the capacitor C (in µF) is __________________



Answer: 20
Solution :       https://www.youtube.com/watch?v=ZSJIgQWJiKU




19. The ABCD parameters of the following 2 – port network are



Answer: B
Solution :       https://www.youtube.com/watch?v=iIjMzXmILXk





Post Your Feedback (or) Doubts here.......

Name

Email *

Message *