GATE 2003 ECE Network Theory - Complete Video Solutions with Answers

2003
1. The minimum number of equations required to analyze the circuit shown in figure is
a) 3
b) 4
c) 6
d) 7

Answer: A
Solution:       https://www.youtube.com/watch?v=_E2r6haGMdw


2. A source of angular frequency 1 rad/sec has source impedance consisting of 1 Ω resistance in series with 1 H inductance. The load that will obtain the maximum power transfer is
a) 1 Ω resistance
b) 1 Ω resistance in parallel with 1 H inductance
c) 1 Ω resistance in series with 1 F capacitor
d) 1 Ω resistance in parallel with 1 F capacitor

Answer:C
Solution:       https://www.youtube.com/watch?v=UH5csZbXYgc


3. A series RLC circuit has a resonance frequency of 1 kHz and a quality factor Q = 100. If each R, L and C is doubled from its original value, the new Q-factor of the circuit is
a) 25
b) 50
c) 100
d) 200

Answer:B
Solution:     https://www.youtube.com/watch?v=DCfbRcxcOEM

 
4. The differential equation for the current i(t) in the circuit shown is

Answer:C
Solution:     https://www.youtube.com/watch?v=o3XhO6h9PhQ

5. Twelve 1Ω resistances are used to form a cube. The resistance between two diagonally opposite corners of the cube is
a) 5/6 Ω
b) 1/6 Ω
c) 6/5 Ω
d) 3/2 Ω

Answer:A
Solution:       https://www.youtube.com/watch?v=DRvJzaE6cqM


6. The current flowing through the resistance R in the circuit shown has the form Pcos4t, where p is
a) (0.18 + j0.72)
b) (0.46 + j1.90)
c) - (0.18 + j1.90)
d) - (0.192 + j0.144)

Answer:  Data is insufficient as inductor values are not given in the figure.



Common circuit for Questions 7 & 8:
Assume that the switch S is in position 1 for a long time and thrown to position 2 at t=0.
7. At t = 0+, the current i1 is
a) – V/2R
b) – V/R
c) – V/4R
d) Zero

Answer:A



8. I1(s) and I2(s) are the Laplace Transforms of i1(t) and i2(t) respectively. The equations for the loop currents I1(s) and I2(s) for the same circuit shown, after the switch is brought from position 1 to position 2 at t = 0, are

Answer: D
Solution (7 & 8):     https://www.youtube.com/watch?v=IiAPEkdgqQQ


9. An input voltage v(t) = 10√2 cos(t+10o)+ 10√3 cos(2t+10o) volts is applied to a series combination of resistance R = 1Ω and an inductance L = 1H. The resulting steady state current i(t) in amperes is

Answer:C
Solution:      https://www.youtube.com/watch?v=n5soJALqqaw


10. The impedance parameters Z11 and Z12 of the two port network in figure are

Answer:A
Solution:    https://www.youtube.com/watch?v=v16OcXXl_8E

Post Your Feedback (or) Doubts here.......

Name

Email *

Message *