GATE 2015 ECE Analog Circuits - Video Solutions

GATE 2015 ECE – Questions on Analog Circuits with Answers
1. In the circuit shown, assume OP-AMP is ideal then the 3 dB cut off frequency (in Hz) is __________

Answer:159.15
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=68aTpkiHA6c


2. Consider the bode plot shown in figure. Assume that all the poles and zeros are real valued. The value of fH – fL (in Hz) is _____________

Answer:8970
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=R95T4ztuNQo


3. At very high frequencies, the peak output voltage Vo (in volts) is ______________

Answer:0.5
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=_O4UfZGA87c


4. In the circuit shown, assume that the OP-AMP is ideal. If the gain (Vo/Vin) is –12 , then the value of R (in kΩ) is _________________

Answer: 1 Kohm
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=tK6-rhSk62w


5. Negative feedback in a closed loop control system DOES NOT
a. Reduce the overall gain
b. Reduce bandwidth
c. Improve disturbance rejection
d. Reduce sensitivity to parameter variation
Answer:B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=TFCXqD_Tu4s


6. In the circuit shown, assume that the OP-AMP is ideal. The bridge output voltage Vo (in mV) for δ = 0.05 is _______________

Answer:250
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=j3isPwGHe_8


7. The circuit shown in the figure has an ideal OP-AMP. The oscillation frequency and the condition to sustain the oscillations respectively are ________________

Answer:D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=SA30jnkdunM


8. In the circuit shown, I1 = 80 mA and I2 = 4 mA. Transistors T1 and T2 are identical. Assume that thermal voltage is 26 mV at 27oC. At 50oC, the value of voltage V12 = V1 – V2 (in mV) is _______________

Answer:83.4
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=vltaQSRU2KE


9. In the circuit shown, Vo = VOA for switch SW in position A and Vo = VOB for switch SW in position B. Assume that the OP-AMP is ideal. The value of VOB/VOA is ______________

Answer:1.5
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=c4GkgCOXgLQ


10. If the circuit shown has to function as a clamping circuit, then which one of the following conditions should be satisfied for the sinusoidal signal of period T?

Answer:D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=POqJ5VOSIdk


11. In the bistable circuit shown, the ideal OP-AMP ahs saturation levels of ± 5 volts. The value of R1 (in kΩ) that gives a hysteresis width of 500 mV is _________________

Answer: 1 Kohm
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=Q6RQWfpg_6c


12. In the ac equivalent circuit shown, the two BJTs are biased in active region and have identical parameters with β>>1. The open circuit small signal voltage gain is approximately is _________________

Answer:1
Solution: https://youtu.be/Jod5sADhRa4


13. Assuming that the OP-AMP in the circuit shown is ideal, the output voltage Vo (inn volts) is __________

Answer:12
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=3RL9Dy8Xxco


14. For the voltage regulator circuit shown,the input voltage (Vin) is 20 V ± 20% and the regulated output voltage (Vout) is 10 volts. Assume the OP-AMP is ideal. For a load RL drawing 200 mA, the maximum power dissipation in Q1 (in Watts) is _________________

Answer:2.85
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=cKkJa1-Kl_U

Post Your Feedback (or) Doubts here.......

Name

Email *

Message *