Tuesday, September 2, 2014

GATE 1999 ECE Video Solutions on Analog Circuits (Analog Electronics)

1. The first pole encountered in the frequency response of a compensated OP-AMP is approximately at
a. 5 Hz
b. 10 kHz
c. 1 MHz
d. 100 MHz
Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=vNhlXUA_cPE


2. Negative feedback in an amplifier
a. Reduces gain
b. Increases frequency and phase distortions
c. Reduces bandwidth
d. Increases noise
Answer: C
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=o1AX_Gy7UVY


3. Crossover distortion behavior is characteristic of
a. Class A output stage
b. Class B output stage
c. Class AB output stage
d. Common base output stage
Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=1ussDIU0A0E


4. An NPN transistor (with C = 0.3 pF) has a unity gain cutoff frequency fτ of 400 MHz at a dc bias current IC = 1 mA. The value of its Cµ (in pF) is approximately (VT = 26 mV)
a. 15
b. 30
c. 50
d. 96
Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=mUt2uMzD7q8


5. An amplifier has an Open loop gain of 100, an input impedance of 1 kΩ and an output impedance of 100 Ω. A feedback network with a feedback factor of 0.99 is connected to the amplifier in a voltage series feedback mode. The new input and output impedances, respectively are
a. 10 Ω and 1 Ω
b. 10 Ω and 10 kΩ
c. 100 kΩ and 1 Ω
d. 100 kΩ and 1 kΩ
Answer: C
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=3DTp9wyB8J8


6. An amplifier is assumed to have a single pole high frequency transfer function. The rise time of its output response to a step function input is 35 nsec. The upper -3 dB frequency (in MHz) for the amplifier to a sinusoidal input is approximately at
a. 4.55
b. 10
c. 20
d. 28.6
Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=-8aPpRbUUjI


7. A bipolar junction transistor amplifier is shown below. Assume that the current source Ibias is ideal, and the transistor has very large β, rb = 0 and r0 -> ∞.

Determine the ac small signal mid band voltage gain (Vo / Vs), input resistance (Ri) and output resistance (Ro) of the circuit. Assume VT = 26 mV.
Answer: (a) 10 (b) 52 Ω (c) 100 KΩ
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=v7SNdH3FhnI

8. A JFET having µ = 50 and rd = 10 kΩ is used in a common source configuration as shown. The JFET capaciances are Cgs = 5 pF, Cgd = 2 pF and Cds = 2 pF.

Determine the ac small signal mid band voltage gain (Vo/Vs) and the upper 3 dB frequency of the circuit.
Answer: -25, 4 MHz
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=Uzt9ZG6ctvE


9. Neatly sketch and label the DC transfer characteristic (Vo verses Vin) of the circuit shown, as Vin varies from – 2 volts to + 2 volts.

Assume ideal operational amplifier and the diodes have a forward voltage of 0.6 volts and zero incremental resistance.
Answer: Same as output of Half Wave Rectifier
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=nQxPNSMoOiw


10. A transistor LC oscillator circuit is shown below.

Assume that the transistor has very high value of β(so that you may neglect rb). Derive an equation governing the circuit operation, and find the frequency of oscillation. Also state the gain condition required for oscillation to start.
Solution: This circuit is Colpitts Oscillator using BJT as amplifier. Refer any text book of EDC to know the condition for oscillations. We dont expect this type of questions will come these days....... as it is a 5 mark question in GATE 1999.

Post Your Feedback (or) Doubts here.......

Name

Email *

Message *