Tuesday, September 2, 2014

GATE 1998 ECE Analog Circuits (Analog Electronics) - Video Solutions

1. The fτ of a BJT is related to its gm, Cπ and Cµ as follows

Answer: D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=f6J9u_ffd74


2. The circuit of the figure is an example of feedback of the following type

a. Current Series
b. Current Shunt
c. Voltage Series
d. Voltage Shunt
Answer: D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=33433ffJsOw


3. In a differential amplifier, CMRR can be improved by using an increased
a. Emitter resistance
b. Collector resistance
c. Power supply voltages
d. Source resistance
Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=ThLcF8zCZNg


4. From a measurement of the rise time of the output pulse of an amplifier, whose input is a small amplitude square wave, one can estimate the following parameter of the amplifier
a. Gain-bandwidth product
b. Slew rate
c. Upper 3 dB frequency
d. Lower 3 dB frequency
Answer: C
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=1-COkXWLdJ0


5. A distorted sinusoid has the amplitudes A1, A2, A3 … of the fundamental, second harmonic, third harmonic, …..respectively. The total harmonic distortion is

Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=jLPkLCkKXRc


6. The emitter coupled pair of BJT’s given a linear transfer relation between the differential output voltage and the differential input voltage Vid, only when the magnitude of Vid is less α times the thermal voltage, where α is
a. 4
b. 3
c. 2
d. 1
Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=zF8Td25z8Zs


7. In a Shunt – Shunt negative feedback amplifier, as compared to the basic amplifier
a. Both, input and output impedances decreases
b. Input impedance decreases and output impedance increases
c. Input impedance increases and output impedance decreases
d. Both, input and output impedances increases
Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=QfHLFEMyOh4


8. A multistage amplifier has a low pass response with three real poles at s = - ω1, - ω2 and -ω3. The approximate overall bandwidth B of the amplifier will be given by

Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=6qJInA6Xyu0


9. A high – Q quartz crystal exhibits series resonance at the frequency ωs and parallel resonance at the frequency ωp. Then
a. ωs is very close to, but less than ωp
b. ωs << ωp
c. ωs is very close to, but greater than ωp
d. ωs >> ωp
Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=s6jLBt7qH18


10. One input terminal of high gain comparator circuit is connected to ground and a sinusoidal voltage is applied to the other input. The output of comparator will be
a. A sinusoid
b. A full rectified sinusoid
c. A half rectified sinusoid
d. A square wave
Answer: D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=zlM_LN2n0r4


11. In a series regulated power supply circuit, the voltage gain Av of the pass transistor satisfies the condition
a. Av -> ∞
b. 1 << Av < ∞
c. Av ≡ 1
d. Av << 1
Answer: C
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=b3wTRqK2kdc


12. For full wave rectification, a four diode bridge rectifier is claimed to have the following advantages over a two diode circuit:
1. Less expensive transformer
2. Smaller size transformer, and
3. Suitability for higher voltage application.
Of these,
a. Only 1 and 2 are true
b. Only 1 and 3 are true
c. Only 2 and 3 true
d. 1, 2 as well as 3 are true
Answer: A & D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=Vkk-TUzCbJA


13. In the MOSFET amplifier of the figure, the signal output V1 and V2 obey the relationship

Answer: D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=dHIC1z_RdEY


14. For small signal ac operation, a practical forward biased diode can be modeled as
a. Resistance and capacitance in series
b. Ideal diode and resistance in parallel
c. Resistance and ideal diode in series
d. Resistance
Answer: D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=DcIc-DoZIvY


15. For the circuit shown,

a. Draw the transfer characteristics if both diodes D1 and D2 are ideal.
b. How would the characteristics change, if D2 is ideal but D1 is non-ideal? Assume D1 has forward resistance of 10 Ω and a reverse resistance of infinity.

Solution: https://www.youtube.com/watch?v=yUlminRY5-A


16. Determine the input impedance of the circuit shown and investigate if it can be inductive.

Answer: Zi = - R2(1+SCR1)/(1+SCR2) and Zi is not Inductive.
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=XU0TAARC8ek


17. Find the value of R’ in the circuit shown for generating sinusoidal oscillations. Find the frequency of oscillations.

Answer: R' = 2R, f = 1/2πRC
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=XfcgpXRRb4c


18. In the circuit shown, determine the resistance Ro seen by the output terminals. Ignore the effect of R1 and R2.

Answer: 20 Ω
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=5MwOePWDgQM


19. Implement a monostable multivibrator using the timer circuit shown in figure. Also determine an expression for ON time ‘T’ of the output pulse.

Answer: τp = RC ln(3) = 1.1 RC
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=eaM2kglGuJ8

Post Your Feedback (or) Doubts here.......

Name

Email *

Message *