Friday, May 23, 2014

GATE 1999 ECE Video Solution on Digital Circuits (Digital Electronics)

1. The logical expression Y = A + A’B is equivalent to
a. AB
b. A’B
c. A’ + B
d. A + B
Answer:D
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=72bTzRCe16Y


2. A Darlington emitter follower circuit is sometimes used in the output stage of a TTL gate, in order to
a. Increase its IOL
b. Reduce its IOH
c. Increase its speed of operation
d. Reduce power dissipation
Answer:C
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=Ms1Bkpz4Tp4


3. Commercially available ECL gates uses two ground lines and one negative power supply in order to
a. Reduce power dissipation
b. Increase fan-out
c. Reduce loading effect
d. Eliminate the effect of power line glitches or the biasing circuit
Answer:D
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=_1-gSO2IYaU


4. The resolution of a 4 bit counting ADC is 0.5 volts. For an analog input of 6.6 volts, the digital output of the ADC will be
a. 1011
b. 1101
c. 1100
d. 1110
Answer:D
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=BgTp1mfNOmA


5. The minimized form of the logical expression

Answer:A
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=fLpKAlIGnxE


6. For a binary half – subtractor having two inputs A and B, the correct set of logical expressions for the outputs D (= A minus B) and X (= borrow) are

Answer:C
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=AjBVuE5SYaM


7. The ripple counter shown in the given figure is works as a

a. Mod – 3 up counter
b. Mod – 5 up counter
c. Mod – 3 down counter
d. Mod – 5 down counter
Answer:D
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=JYOaavMXJzE


8. If CS = A15’A14A13 is used as the chip select logic of a 4K RAM in an 8085 system, then its memory range will be
a. 3000 – 3FFFFH
b. 7000 – 7FFFH
c. 5000 – 5FFFH and 6000 – 6FFFH
d. 6000 – 6FFFH and 7000 – 7FFFH
Answer:D
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=5ZPEZCOhvd8


9. The circuit diagram of a synchronous counter is shown in the given figure. Determine the sequence of states of the counter assuming that the initial state is ‘000’. Give your answer in a tabular form showing the present state QA, QB, QC, J-K inputs (JA, KA, JB, KB, JC, KC) and the next state QA+, QB+, QC+. From the table, determine the modulus of the counter.

Answer: Mod - 6
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=wnKE1bQlfhg


10. In a certain application, four inputs A, B, C, D (both true and complement forms available) are fed to logic circuit, producing an output F which operates a relay. The relay turns on when F(ABCD) = 1 for the following states of the inputs (ABCD): ‘0000’, ‘0010’, ‘0101’, ‘0110’, ‘1101’ and ‘1110’. States ‘1000’ and ‘1001’ do not occur, and for the remaining states, the relay is off. Minimize F with the help of a Karnaugh map and realize it using a minimum number of 3 input NAND gates.

Solution : https://www.youtube.com/watch?v=ie3GFolB6aU


11. An 8085 assembly language program is given below.


Solution :

Post Your Feedback (or) Doubts here.......

Name

Email *

Message *